Slivnitsa 50

Името на сградата е вдъхновено от локацията й в морската столица и същността на архитектурния проект. Като символ на съвременност и строителни иновации, като сбъдване на мечта и стремеж за сливане на симетрия, съвършенство и стандарт.

Концепция

Премиум проектът реализира сграда със смесена функция, чиято концепция отразява два аспекта – пластичност на фасадата, вписана в градоустройствени параметри на идеален център и интегриране на биофилен дизайн. Именно чрез принципите на биофилния дизайн в Slivnitsa 50 се постига устойчиво свързване на природни елементи и процеси в изградената среда на обитаване – растителност по вертикала, обхватност на естествена светлина и въздушна циркулация.

Общият обем на сградата е разделен от хоризонтални бели призми – балкони, които на места са прекъснати от кубични кашпи с дървета по цялата височина на фасадите подобно на морзова азбука. Така сложната даденост е овладяна в хармоничен ред, а директният контакт с природата по високите етажи – подчертан.

Предимства

Първокласна жилищна среда

Функционално жилищно разпределение

Премиум строителни материали

Локация в идеален център

Естетика, подчертана от иновации

Взаимосвързаност с природата

Пространство & Светлина

Обезпечено удобно паркиране

Екстериор

Slivnitsa 50 представя съвременна лежерна строителна концепция, постигната чрез динамика в геометрия, светли пространства, селекция на естествени висококачествени материали, архитектурни елементи и въвличане на природата в средата.

Ъгловият пробив на сградата създава ефирност и слънцезащитен жалуз, придава спокойствие и подреденост.

Фасадата е окачена, изцяло вентилируема, от фиброциментови панели с вертикален растер в пясъчен и бял тон. Кулминацията от пресичане на нюансите, като два своеобразни флуида, елегантно акцентира цялостната ортогонална структура и допринася за баланса във визията на сградата.

Интериор

Интериорът на общите части в Slivnitsa 50 е своеобразно преливане на фасадата, пренасяйки простор, тоналност и растер чрез концепцията за естественост, лекота и свързаност с природата - отвън навътре.

Вертикали от растителност

Вечнозеленият Prunus Laurocerasus, известен още като лаврово дърво е вид, подходящ за целогодишно отглеждане и съобразен с черноморския климат. Синоним е на благосъстоянието, светлината, радостта и победата, а изборът му е концептуален за проекта.

Най-силно развитата и озеленена е фасада към бул. Сливница, която е лицето на сградата. В останалите фасади по ул. Иван Драсов и откъм вътрешния двор, тектониката и вертикалното озеленяване плавно намаляват.

Детайли

14 етажа общо

10 жилищни етажа

1 приземен етаж с търговски площи

3 подземни парконива с автомобилен асансьор

Площ на парцела: 730 кв.м

Разгъната застроена площ: 7 335 кв.м

Обезпечено паркиране за 55 бр. МПС

Контролиран достъп 24/7

Исторически архив

Първият крепостен акт на парцела датира от 1886-та, а вторият от 1908-ма – години, в които обществеността на Варна активно участва в процесите по преодоляване на политическата криза след Съединението и ликува дългоочакваното обявяване Независимостта на България.

Собственик е г-н Петрович, чието име ще остане в архивите като вуйчото, осиновил дъщерята на своята сестра и осъдения през 1950 г. от тогавашната власт като „шпионин“ – Михаил Шипков. Българинът, роден на 1 май 1911 г. в заможно семейство, което търгува с розово масло, завършва прочутия Роберт Колеж в Истанбул. След края на Втората световна война работи в британската секция на Съюзническата контролна комисия, а после – като преводач в американската легация в София.

Съвременниците, родствениците и наследниците му разказват за перипетиите, интелигентността и честността му, за любовта му към род и родина. През годините по настояване на редица родни и чуждестранни авторитетни медии, сред които „Свободна Европа“, сп. „Тайм“, „Ню Йорк Хералд Трибюн“, в. „24 часа“, се разсекретяват документи, събират се становища и се проследяват събитията до наши дни. Историята и на тези семейства-радетели за модерна България и свободата на хората се помни, както и поуките от миналото.